• Slide 4
  • keuken
  • Slide 2
  • Prettig wonen - kom thuis in een comfortabel huis
  • Comfort - van alle gemakken voorzien

Bewoners vinden een passiefhuis fantastisch

op . Gepost in Bewoners en hun ervaringen

'Het wonen in een passiefhuis is comfortabel en de energierekening is erg laag'. Dat zeggen de bewoners van de passiefhuizen in Beek die in 2011 zijn opgeleverd. Woningstichting Bergh uit 's-Heerenberg monitoort deze woningen 3 jaar lang om te leren van de ervaringen die bewoners opdoen met het wonen in een energiezuinig passiefhuis. 

Aan de muur in de woonkamer hangt een enegiedisplay. Hierop kunnen bewoners het actuele energieverbruik zien. Bewoners worden zo bewust van de hoeveelheid energie die zij verbruiken. Deze bewustwording zorgt er uiteindelijk voor dat bewoners hun gedrag aanpassen om nog meer energie te besparen. 'We kunnen zien dat we koffie hebben gezet voor de filmploeg', verteld een dame in het filmpje.

Regelmatig gaat Woningstichting Bergh op bezoek bij de mensen die meedoen aan het monitoringstraject. Een veel gehoorde opmerking is de warmte in huis. Het hele huis heeft een constante warmte, ook in de slaapkamer. Voor mensen die voorheen een koude slaapkamer gewend waren, is dit wel even wennen.

Lessen

Welke lessen kunnen we trekken uit de gesprekken met bewoners? Bij passief bouwen is verwarmen van de woning bijzaak en koelen is hoofdzaak geworden. Het kan in de zomer te warm worden als hiervoor onvoldoende maatregelen voor getroffen worden. Het is belangrijk om de zon te weren. Zonwering is dus een vereiste, net als zomernachtventilatie. Met zomernachtventilatie wordt de woning 's-nachts gekoeld met buitenlucht. Bij het ontwerp van een passief huis moet met deze aspecten rekening worden gehouden.